Обществени бани

„Чифте баня”

Намира се в централната част на град Кюстендил, между улиците Христо Смирненски и Стефан Караджа, до джамията "Ахмед бей". Първоначалната турска баня е построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион.
През 1901 – 1902 г. общинската управа си поставя за задача да превърне Кюстендил в "европейски тип балнеологичен курорт". Макар, че грандиозният план не е доведен докрай, са осъществени редица дейности : през 1908 г. са каптирани топлите минерални извори в подножието на Хисарлъка; изграден е водопровод; през 1910 г. късносредновековната "Чифте хамам" е частично разрушена и върху основите и е изградена нова модерна градска баня, със самобитна архитектура, по проект на архитект Христо Ковачевски. Преустройството и реконструкцията на банята завършват през септември 1913 г.
Сградата е на два етажа и се състои от две отделения - мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. Банята се захранва с топла минерална вода. Тя функционира и днес, стопанисва се от "Хигия" ЕООД - гр. Кюстендил и предлага следните услуги: минерални бани, бръснаро-фризьорски салон и химическо чистене. Около нея е устроен паркът "Банска градина" с декоративни дървета и цветни лехи.


телефон: 078/55 00 52 ; 55 72 21
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://higia.vibs-bg.com