Language Switcher

Архив

Подкатегории

 • Карнавал на гората, с. Граница

  „Международна година на горите 2011” е инициатива на Организацията на обединените нации, чиято цел е повишаване на осведомеността относно природосъобразното управление, опазване и развитие на всички видове гори в полза на нашето и бъдещите поколения. Посланието на кампанията е „Гора за хората”.
  Община Кюстендил, отдел ”Туризъм и балнеология”, с организирането на Празника на  "Вековната букова гора" - „Карнавал на гората” 2011, с. Граница, се присъедини  към апела - да бъде обществото съпричастно към съдбата на горите. „Вековната букова гора“ в с. Граница, над манастира „Св. Лука“ е защитена местност от 1995 год.

  На 15.04.2011 г. от 18.00 ч. в с. Граница, Кюстендилско  в залата на читалище „Просвета”  се проведе семинар, чиито организатор e Община Кюстендил – отдел ”Туризъм и балнеология”. Семинарът под наслов: ”Осогово – ползата от опазване на природата, защитените територии за развитието на туризма и подпомагане на местното население”, презентации на тема : „Защитени растения и животни в Осогово” и „Вековна букова гора - с. Граница”, които бяха  представени от клуб "Екология и здраве" при Пето ОУ „Христо Ботев” гр. Кюстендил. Бяха представени добрите практики в развитието на туризма в селата на  Странжда и Беласица планини. Как там се развива екологичен туризъм, възможности за атракции и анимации, които допринасят за по-привлекателен и  приятен престой на туриста по места, които се намират в близост до едно селище, което е  тръгнало по пътя на развитие на еко и селски туризъм.

  На 16.04.2011 г. в с. Граница над манастира „Св. Лука” при защитената местност „Вековна букова гора” се проведе Карнавал на гората. С този празник се одбеляза  Международната година  на гората, чиято мисия е да осъзнаем значението на горите като мощен стабилизатор за биологичното равновесие на планетата.
  Този празник бе част от Зелените карнавали в нашите планини. Една пекрасна възможност, на хората от голямия град, търсещи алтернативи да прекарат ден, два потопени в магията на природата,  в подножието на Осогово, съчетана с един прекрасен празник.
  Много слънце имаше през този ден. Явно всички сме  искали  времето да бъде хубаво. Много малки слънчица огряха на поляната при „Вековната букова гора“, много малки главички бяха окичени с корони изобразяващи  цялата горска обител. Това бяха децата от с. Граница, които се представиха с песни, стихотворения и гатанки. А дечицата от Дома за деца в Хисарлъка, бяха се превъплатили в животинския свят на гората. С техните прекрасни, артистично изпълнени песнички ни накараха да вдигнем скалата на настроението си. Бяха неверотно добри, личицата им сияеха от удоволствие, че не само участват, но че са сред нас. Те ще бъдат пак с нас и на следващия  Зелен карнавал на 04.06.2011г. в село Полска Скакавица. Децата от клуб ”Екология и здраве” при  Пето ОУ „Хр. Богев“- гр. Кюстендил бяха не само водещи в програмата, но и участваха с образователни  викторина и игри, и първи наши помошници в цялятя програма. Професионалната гимназия по туризъм "Н. Вапцаров" - гр. Кюстендил ни даде възможност  да  се насладим на техните изпълнения,  но и ние самите  участвахме с тях в прекрасните Български народни хора. Те се представиха  и с един скеч.
  „Как да опазим гората от пожар и боклуците, когато сме  тръгнали на туризъм“, бяха темите, с които  запознахме присъстващите.
  Поляната беше обсипана с много украси, в чиято подготовка взеха участие децата живеещи на ул. Вола. Пана от горски материали, рисунки, чието вдъхновение е била гората и нейните обитатели, бяха представени от ученици от Второ ОУ „Даскал Димитри“ – гр. Кюстендил. Много цветя, балони и не на последно място бе и кулинарния дуел между майки и баби от с. Граница. Те бяха сътворили приказни тестени произведения, салати и зеленчукови торти. А за сандвичите, ако ги бяха видяли и най-злоядите деца, просто нямаше шанс да не ги излапад за най-кратко време.
  Първо място, в кулинарния дуел, взе Славяна Симеонава, второ място - Милена Николова и трето място - читалище „Просвета“. Всички участнички получиха грамоти за участие. Всички деца получиха подаръци и грамоти за участие.
  Проведе се и състезание – „Гасене на пожар с чаена лъжичка пълна с вода и с водни пистолети“,  невероятна емоция за малки и големи.
  Малки и големи се хванаха от двете страни на въже, за да премерят силите си. Много, много смях.
  Програмата продължи с мого хора. На опашката на всяко хоро  имаше по няколко представители на най-малките жители на с. Граница.
  Празника  не мина без похапване и пийване.

 • С усещане за пролет на Тодоров ден в с. Богослов