Туризъм

Лов

Държавно ловно стопанство „ Осогово” – Ловен дом „ Бор”
гр. Кюстендил 2500, местност „ Три Буки”, тел. 078/52-55-05, факс: 078/55-20-50, вътрешен 111
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

На юг от Кюстендил се издига планина Осогово с най-висок връх – Руен.Тя е характерна с меките си форми, с хубавите си букови, дъбови и млади иглолистни гори, обширни поляни, тревисти била и върхове. Тази необятна природа с обширни райони богати на дивеч, реки славещи се с прочутата планинска пъстърва предразполага за развитието на ловен туризъм. За това се е погрижила Държавната дивечовъдна станция “Осогово” , създадена през  2001 г. на територията на Държавно лесничейство „Осогово” с площ 16812 ха и надморска височина от 600 до 1700м. с изграждането на природен резерват. Районът има форма на неправилен многоъгълник с дължина по посока изток-запад  около 30 км.  и север-юг, около 25 км. Основните видове дивеч са: сърна, дива свиня, вълк, лисица и дива котка, от птиците се срещат гривяк, яребица, кеклик и др.  Съществуват заслони и места за почивка и лагеруване.  База „ Ловен дом „ БОР” разполага с 18 легла разположени в двойни и тройни стаи.ЛОВНО-РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО „ ЕЛЕН”
Кюстендил 2500, ул. Хан Аспарух 1, тел. 07825553,  www.slrd-elen.com
лов и спортен риболовСпециализирани магазини


Рибололовен магазин “COLMIC” – ул. Цар Освободител 195А, тел. 0888-854094

 

 

Риболов


Река Струма
Река Струма е най–голяма река в западната част на България. Нейната водосборна площ е 10 800 кв. км. Реката извира от Витоша, първо прави завой на запад, после на юг и минавайки през село Кулата влиза в територията на Гърция. По–късно река Струма се влива в Бяло Море. Дължината и до границата ни с Гърция е 290 км. Най–големите й притоци са реките Струмешница, Драговищица, Джерман, Пиринска Бистрица и Рилска река. По долината на река Струма има множество изкуствени езера. Към тях се включват и големите язовири Студена, Пчелина и Дяково. Съществуват много подходящи места за риболов на територията на община Кюстендил. Ето и най-популярните маршрути:
-    В село Невестино (около моста)- там можете да хванете – клeн, каракуда, черна мряна, костур и др.
-    В село Раждавица ( на бента)  - балканска пъстърва, каракуда, костур и др.
-    В село Копиловци - балканска пъстърва, каракуда, костур, червеноперка и др.
-    В село Шипочано (Шипочки мост) - балканска пъстърва, каракуда, костур, червеноперка, черна мряна
-    В село Търновлаг - балканска пъстърва, каракуда, костур, червеноперка и др.

Река Драговищица
Река Драговищица извира от планината Мусул на територията на Сърбия, близо до границата с България. Протича през Босилеград, село Драговищица и се влива в река Струма близо до село Шипочано. Дължината и’ е 70 км. В България - 24,5 км. Драговищица е високопланинска река с чиста, студена вода, много подходяща за излети и риболов. Има възможности за улов на американска и балканска пъстърва, клен, черна мряна и сивен в района на селата Драговищица, Горановци и Долно Уйно.


Други възможности за речен риболов
В горните течения на реките Бистрица, Банщица, Елешница, Новоселска, Глогозка и Млачка река, всяка година се извършва изкуствено разселване на балканска и американска пъстърва. В района на тези реки съществуват много възможности за риболовен туризъм.


Язовири на територията на Община Кюстендил:
Яз. Багренци (село Багренци); яз. Берсин (село Берсин); яз. Валого – платен (село Горна Гращица); яз. Извево – платен (село Горна Гращица); яз. Дренов дол (село Скриняно); яз. Николичевци (село Николичевци); яз. Скриняно (село Скриняно); яз. Гиган – платен (село Таваличево). Има голямо разнообразие от представители на водния свят като: американска пъстърва, бял амур, бял толстолоб, шаран, каракуда, костур, клен, сом, щука, червеноперка, лин и други.

Риби: