Културно наследство

Къща-музей "Димитър Пешев"

 

Къщата-музей "Димитър Пешев" се намира в центъра на гр.Кюстендил,  на ул.“Цар Симеон І-ви” № 11.
През 2002 г. Община Кюстендил и посланикът на Израел, г-н Емануел Зисман реализират проект за възстановяване къщата на Димитър Пешев и превръщането й в музей. Тя е точно копие на родната къща на политика, известен със своята роля за спасяването на българските евреи.
Той  е роден в Кюстендил на 25 юни, 1894 г. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Освен с почетното гражданство на Израел, делото му е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Йерусалим.
Къща - музей „Димитър Пешев“ е музейна историческа сбирка към Регионалния историческия музей в град Кюстендил. Постоянно действащата изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета, разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на политика и неговите кюстендилски съграждани - Петър Михалев, Асен Суичмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов, допринесли за спасяването на евреите в България. Първата част от експозицията проследява живота на му - семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, придобиване на образование по специалността "право" и професионална реализация като съдия и адвокат. Втората част обхваща периода на антиеврейската политика на България (1941-1944 г.), дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията, събитията след подписване на споразумението между комисаря по еврейските въпроси Александър Белев и германския представител Теодор Данекер за депортиране на българските евреи. Третата част включва материали за живота на кюстендилските представители след март 1943 г., техните лични съдби, присъдите на Народния съд, общественото забвение и постепенното признание, първоначално от отделни евреи, а впоследствие от Израел, след 1990 г. от България и различни обществени и държавни сртуктури по света.
Къщата е паметник на културата.

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Цар Симеон І”11
тел: тел: 00359 78/551811
Работно време: сряда-неделя 9.00 – 17.00 ч.