Околности

Манастир "Св. Лука"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Манастирът “Св. Лука” е разположен в северното подножие на Осоговска планина, на около 4 км югозападно от с. Граница (община Кюстендил). Предполага се, че манастирът е основан през X век (това се подкрепя от названието на местността, в която е построен манастира, разкритите ранни основи и разположената в близост средновековна крепост "Граница"), многократно разрушаван от турците, възобновен през ХХ в. (1948 г.). “Св. Лука” представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и жилищни сгради.
Запазено е предание, че в манастира се е учил Св. Иван Рилски. През ХV век игумен е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница. Манастирът е обявен за паметник на културата. В градината на манастира са открити две колективни находки : няколкостотин сребърни венециански монети от XIV век и билонови монети на византийските императори Алекси I Комнин (1081 - 1118), Мануил I Комнин (1143 - 1180), Андроник I Комнин (1183-1185) и Исак II Ангел (1185 - 1195)
Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем е постоянно действащ. Храмовият празник на манастира се празнува ежегодно на 18 октомври.

 

Телефон за връзка: 07911/ 286