Околности

Руенски манастир "Св. Иван Рилски"

Манастирът е разположен в красива местност в близост до град Бобошево (на 30 км. от Кюстендил в посока Благоевград),  над село Скрино - родното място на Свети Иван Рилски или Йоан Рилски Чудотворец (876-946) най-известният български светец покровител на българския народ, патрон и основател на Рилския манастир - най-големия ставропигиален манастир в България.
Наричат го “Мъжка Общежителна Света Обител “Свети Йоан Рилски”, с. Скрино. Руенският манастир се счита за  един от първите български манастири, основан скоро след покръстването на българския народ през 9 век при царуването на Княз Борис – Михаил, но исторически сведения за това не са запазени. Манастирът е носил името на „Св. Димитрий Солунски” и в него великият български светец Св. Иван Рилски  е прави първите си стъпки в монашеството и полага началото на отшелническия си живот в пещера запазена и до днес недалеч от манастира. В продължение на пет века манастирът е бил средище на църковно-религиозен живот. В началото на 15 век, при нападенията на турските нашественици, той е разрушен. Възстановен е 80 години по-късно - през 1483 г. със същото име над днешния град Бобошево. Манастирът просъществува до 1935 г. През последните години е бил филиал на Рилския манастир. От този манастир до наши дни е запазен само храмът. Идеята за възстановяване на обителта в ново време идва през 1994 г. от страна на сестрите от Ресиловската девическа света обител "Покров Богородичен". Основният камък за построяването на новия храм е положен през 1995 г. от Драговитийски епископ Йоан. През 1998 г. Траянополски епископ Иларион прави непълно освещаване на храма. Манастирският комплекс е осветен през 2001 г. от Знеполски епископ Николай.
Монашеското братство издава религиозна литература и излъчва първото църковно радио у нас "Сион". Следвайки примера на отшелничеството, посетители не се допускат в понеделник, сряда и петък. В неделя и в празничните дни посетителите могат да чуят монашеския хор по време на литургия. Църквата чества денят на светеца на 19 октомври.

Контакти:
Мъжка Общежителна Света Обител “Свети Йоан Рилски”
С. Скрино, община Бобошево, област Кюстендил, пощ. код 2663
тел:048946771, e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.